![]() |
Peder Winstrup i sin krafts dagar. Foto Gunnar Menander. |
Om forskningen kring kistan, kroppen och kläderna och om nya inblickar i 1600-talets Lund.
Föreläsning för Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet 2016-09-12 kl 1900 i föreläsningssal F1 i C-blocket på Universitetssjukhuset i Lund
Per Karsten
Om Peder Winstrup, från Terra Scaniae:
Peder Winstrup utnämndes vid 33 års ålder till biskop över Lunds stift som då omfattade Skåne, Halland, Blekinge och Bornholm. Lunds närhet till Köpenhamn innebar att han även i fortsättningen hade goda förbindelser till kungen och därmed maktens centrum. Peder Winstrup ansågs som en duglig biskop men med hårda nypor. Han var väl medveten om sin ställning i samhället och tålde inte att hans position ifrågasattes. Han såg noga till att bevaka sina egna intressen, främst när det gällde ekonomiska frågor. När Skåne blivit svenskt var han ofta i konflikt med både sina egna präster i stiftet och med de svenska ämbetsmännen. Det gick så långt att det var tal om att avsätta honom men man fruktade då att han skulle flytta till Danmark och därifrån motarbeta Sverige på alla möjliga sätt. Nej, då var det trots allt bättre att ha honom kvar i Sverige och under kontroll. När Carl XI kröntes 1675 assisterade Peder Winstrup ärkebiskopen, liksom han hade gjort tidigare vid den danske kung Frederik III:s kröning.
När det blodiga slaget vid Lund pågick utanför stadens norra port dukade PW upp en festmåltid för segraren. Traditionen säger att Peder Winstrups hustru Maria hade två tunnor vin i beredskap, ett med gott vin och ett med surt. Man kan gissa sig till vilket vin som makarna Winstrup bjöd den svenske kungen på för att fira segern!
Saxat från Terra Scaniae, http://www.ts.skane.se/person/peder-winstrup/kallforteckning
![]() |
Per Karsten 2013. Foto Gunnar Menander |
Per Karsten är fil. dr i arkeologi och museichef på Historiska museet vid Lunds universitet.